
Reseptejä
Mustakaurasta saat monipuolisia herkkuja
Mustakauraryyni eli -suurimo lisäkkeenä
Mustakauraryyniä eli suurimoita voi käyttää täysin riisin sijasta. Keitto-ohje yhdelle: 1 dl ryyniä, 2 dl vettä ja 13 min. Mausta haluamallasi tavalla ja nauti!
Mustakaura-broileripata
Annos neljälle. Paista pannulla 500 g maustamatonta broileri-suikaletta. Lisää pannulle 1 paprika ja 1 sipuli pilkottuna. Keitä kattilassa mustakauraryyniä 3 dl 10 min. Siivilöi kaura ja lisää se pannulle broilerin joukkoon. Lisää 2 dl maustettua ruokaker-maa (esim. pippurikerma) ja anna hautua kannen alla 10 min.
Mustakauraryynipuuro kokonaisista suurimoista
· 2 dl kaurasuurimoita
· 2 dl vettä
· 1 l maitoa
· 1 tl suolaa
Lisää suurimot sekä 1-2 rkl voita kiehuvaan veteen ja anna kiehua muutama minuutti niin, että vesi imeytyy suurimoihin. Lisää maito ja keitä miedolla lämmöllä reilun
tunnin ajan välillä sekoittaen. Voit keittää puuron myös vedessä 1 l ja lisätä
lopuksi 2 dl kuohukermaa. Mausta puuro suolalla ja nauti kotimaisten marjojen
tai kiisselin kanssa.
Uunipuuro mustakauraryynistä
Laita voideltuun uuninkestävään vuokaan tai pataan 1,5 litraa maitoa ja 2 dl mustakaurasuurimoita, halutessasi voit lisätä sekaan 2 rkl voita. Kypsennä 225 asteessa 15 min ja pudota uunin lämpö 175 asteeseen. Puuro kypsyy n. 2,5 tuntia. Voit laskea uunin lämmön myös 100 asteeseen, jolloin kypsymisaika on n. 8 tuntia eli yön yli.
Tuorepuuro mustakaurahiutaleista
Sekoita kulhossa 1 prk (200g) Valion vaniljarahkaa, 2 prk (200g) maustamatonta rahkaa ja 1,5 dl mustakaurahiutaleita. Lisää päälle jäisiä mustikoita maun mukaan n. 1,5 dl, anna tekeytyä jääkaapissa vähintään 2 tuntia tai seuraavaan aamuun. Sekoita ja nauti!
Aamupuuro mustakaurahiutaleista
Annos kahdelle. Keitä kattilassa 6 dl vettä ja lisää kiehuvaan veteen 2 dl mustakaurahiutaleita. Hauduta 10–15 min miedollalämmöllä. Vältä turhaa sekoittelua. Lisää suolaa maun mukaan. Nauti voisilmän tai kotimaisten marjojen kanssa!
Perunarieska muusista ja mustakaurajauhoista
Lisää 3 dl:n perunamuusia 1 muna ja 2,5 dl mustakaurajauhoja. Lisää suolaa tarpeen mukaan. Taputtele rieskat uunipellille ja paista 275 asteessa n. 8 min. Määrästä tulee n. 8-9 pientä rieskaa.
Mustakaurapuolukkaherkku
Ohje neljälle. Keitä 2 dl kokonaisia mustakaurasuurimoita reilussa vedessä n. 12 min. Siivilöi kaura ja lisää ripaus suolaa sekä 2 tl fariinisokeria (tai maun mukaan). Jäähdytä ja laita jälkiruokapikariin vuorotellen kauraa ja jäisiä puolukoita. Kaada juuri ennen tarjoilua päälle kinuskikastiketta tai hunajaa. Tähän määrään menee n. 2 dl puolukoita.
Mustakauralastut
Noin 20 kpl. Sulata rasva ja lisää siihen sokeri, jauhot, kaurahiutaleet ja leivinjauhe. Lisää lopuksi muna kevyesti sekoittaen. Nostele taikinaa kahdella lusikalla leivinpaperille pellille pieniksi keoiksi. Jätä riittävät välit, koska lastut leviävät paistettaessa. Paista lastuja n. 7 minuuttia 200 asteessa. Jäähdytä ja nautiskele!
- 50 g voita
- 2 dl mustakaurahiutaleita
- 1 dl sokeria
- 1 1/2 rkl vehnä- tai mustakaurajauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 kananmuna
Mustakaura-omenapaistos
Kuori ja paloittele n. 1 kg kotimaisia omenoita. Laita omenat voideltuun vuokaan ja ripottele päälle kanelia ja vähän sokeria maun mukaan. Sulata 100g voita ja lisää voisulan sekaan 3 dl mustakaurahiutaleita ja 1/2dl sokeria. Levitä seos omenien päälle ja paista uunissa 200 asteessa 20 min. Nauti vaniljajäätelön tai -kastikkeen kanssa!
